Pamukkale Gezi Rehberi (Pamukkale 'de gezilecek yerler )


pamukkale gezi rehberi


Denizli Pamukkale'ye doğru yola çıktığımızda aslında hedefimiz Pamukkale travertenlerini görmekti. Bu kadar dolu dolu bir gün geçireceğimizi hiç düşünmemiştim. Günü birlik gezi için yola çıkıp önce Buldan ,sonrasında Karahayıt ' a uğrayıp Pamukkale'ye geçtik. 
Pamukkale Denizli 'ye 18 km.uzaklıkta. Yol boyunca  Pamukkale travertenlere Hierapolis yönlendirme tabelaları ile kolayca ulaşıyorsunuz.
Pamukkale travertenlerinin de içinde olduğu ören alanın da Hierapolis antik kent ,  kent mezarları , antik tiyatro , antik havuz ve müze yer alıyor.

Biz ören yerine kuzey kapısından girdik.. sırayla gördüklerimiz ...
       
Hierapolis Antik kenti - Pamukkale

Hierapolis  Türkiye 'nin en iyi antik kenti imiş. 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmış antik bir Frigya kenti. İsminin Yunan mitolojisine göre Bergama kahramanı Telephos ' un karısı amazonlar kraliçesi Hiera ' dan geldiği tahmin ediliyormuş. Tarihi M.Ö. 2. yüzyıllara, Helenistik döneme dayanan Hierapolis yaşadığı depremlerden sonra büyük zararlar görmüş, bugün ayakta kalan yapılarda  Roma ve Bizans dönemlerinden kalma izler taşıyor.

Hierapolis ayrıca hristiyanlık açısından kutsal bir kent kabul ediliyor. Bunun sebebi İsa'nın 12 havarisinden birisi olan Phillippus 'un burada öldürülmüş ve yine mezarının da burada bulunmasıymış. Bizans Dönemin de Piskoposluk merkezi olan kent 12. yy. dan sonra Anadolu Selçuklu hakimiyetine girip önemini yitirmiş..


Hierapolis  üzerinden asırlar geçmesine rağmen ayakta kalan yapıları , kent mezarları, yürüyüş yolları ile dikkat çeken görülmesi gereken bir antik kent.



Hierapolis ile ilgili tavsiyelerim :


  • Ören yerine giriş ücreti  tl.  müze kartınız varsa ücretsiz. müze kartınız yok ise kimliğiniz yanınız da olsun. 12 yaşa kadar ücretsiz.
  • Tüm ören alanı için en az 4-5 saat ayırmalısınız
  • Bizim gibi kuzey kapısından girerseniz süre uzayabilir :)) Biz antik kenti yürüyerek geçtik yaklaşık 2 km. ama isterseniz alt kısıma yapılan yoldan devam eden ören yeri araçlarıyla da güney kapı tarafında olan travertenler bölgesine kısa bir tur yaparak gidebilirsiniz.
  • Kuzeyden girip güney kapısına kadar yürüyeceğiz derseniz parmak arası terlikler iyi fikir değil; taş,toprak,iniş çıkış vs. tecrübeyle sabit :)) mümkünse spor ayakkabı en güzeli :))
  •  Araçla görmek yeterli gelir derseniz güney kapısından giriş yapmalısınız..
  • Şemsiyeli japon turistlerin güneşe karşı önlemleri çok iyiydi.. Gerçi biz şanslıydık ; çok sıcak değildi ve hava bulutlu idi. Ama yaz ayları için iyi fikir.
  • Yanınıza mutlaka su ve yiyecek alın.. iyi ki iyi ki almışız dedim emin olun :))



Gezdikçe 2000 yıl öncesinde burada ki yaşamı hissediyor büyüleniyorsunuz..




 Her yer tarih..


Frontınus kapısı








ortasında pis su kanalı olan Frontınus caddesi..













Latrına (tuvalet ) 
Bu çok enteresandı.
Yan yana ,açık, önünde temiz su kanalı ...




Antik havuz - Pamukkale

M.S. 7.yy da yaşanan deprem sonrası şehrin ortasında oluşmuş bir çukura dolan termal sularla içinde kentin yıkılmış sütunları olan doğal bir havuz oluşmuş..Suyu sıcak olduğu için yaz kış girilebilir..

antik havuz pamukkale



pamukkale gezi rehberi

Havuza giriş 50 tl. havuz etrafında ki restaurant cafe de vakit geçirebilirsiniz..ama gereksiz bir yuksek fiyat uygulaması var; bir küçük su 6 tl. cipsler 17 tl  vs. gözüme çarpanlar :)))


Hierapolis Arkeoloji Müzesi

3 salondan oluşan müzenin binaları Roma hamamları imiş.




Adonis efsanesi ..























Hierapolis Anfi Tiyatro 
Görünce kesinlikle nefesiniz kesiliyor .
Ahh hele tam biz ordayken 4 kadın Japon turistin söylediği arya nın güzelliği .. tiyatronun akustiği ve sonun da oradaki herkesin alkışı.. selamlamaları..
Şahaneydi..
Herkese denk gelmesini isterim..Harika bir anı oldu bizim için..

pamukkale gezi rehberi







Pamukkale Travertenler

 Pamukkale travertenleri her yıl binlerce hatta milyonlarca turistin ziyaret ettiği bembeyaz kar gibi bir doğa harikası..
Termal suların hava ile teması sonucu sudaki kalsiyum karbonat reaksiyona girince meydana gelen beyaz travertenler kat kat teras biçimli havuzlar meydana getirmiş..

Bu doğal güzelliğin travertenlerin bozulmaması için her kısmı ziyarete açık değil malesef.. girilebilen alan çok azdı bu bir hayal kırıklığı olsa da travertenlerin korunması ve geleceği için yapılması gerekli imiş...


Travertenlere girerken çıplak ayak ile giriyorsunuz ayakkabı terlikleriniz için mutlaka poşetiniz olsun.
pamukkale gezi ehberi

 Travertenlerle buluşunca ister yürüyün ,ister oturun ,ister yüzün..
 Sıcacık su şahane bir duygu..
Mayolarınız yanınızda olsun :)) 
Yoksa Alya gibi atlayabilirsiniz de tabi :)))






pamukkale travertenler







Pamukkale 'nin bu güzel şifalı sularından faydalanmak isterseniz civarda bulunan birçok termal tesiste konaklayabilir ; masaj, termal su ve çamur banyolarının keyfini çıkarabilirsiniz..

Biz günbatımına kalamadık daha denizliye uğrayacağımız için  ama fırsatınız varsa gün batımı travertenler de şahane oluyormuş ..







Güney kapısı..


Babamızı beklerken ..  Bütün gün bize hiç zorluk çıkarmadı minik kuş.  Zıpladı, hopladı, sulara girdi ,baba omuzu ,anne kucağı derken yorulan ve her an uyumak üzere olan Aloşçuk :)))  Harikaydın sen kuzummmm ...

Kısaca ilk fırsatta gidin diyebileğim bir gün geçirdik .. 

ÇOK UZUN VE BOL FOTOLU BİR POST OLDU BİLİYORUM AMA AYIRMAK İSTEMEDİM. BURAYA KADAR OKUYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM  :::::))))


Ağzınızın tadı tuzu hiç kaçmasın..
Sevgiyle..



Hiç yorum yok