Nandina - Cennet Bambusu


Nandina ya da diğer adı ile cennet bambusu imiş bu güzel kırmızı boncuklu bitkinin adı. Ben öyle çok sevdim ki , paylaşmak istedim , belki bilmek ve almak istersiniz diye.. Küçük bir mutluluk tarifi yani 💓 

Çay nandina dan değil ilk önce onu belirteyim , 2020 nin nandinaları ile vedalaşmadan hem güzel bir  fotoğraf  denemesi olsun istedim, hem de bu post için bir görsel..

Beni tanıyanlar çok iyi bilir ; ben iflah olmaz bir çiçek severim😍😍😍🙈🙈 Hem de her türlüsünü, kiminin açan çiçeğini , kiminin yaprağını sevdim mi , deli gibi severim. Annem de babam da çiçeksevergillerden 😍😍 .. Benim bu düşkünlüğüm de genlerden geliyor ona eminim. Sevince de adını sanını öğrenmek istiyor insan 😄😄

Uzun süre adını bilemediğim bu bitkinin ,çok sonra bulamayınca google görsellerde aratıp öğrendim🙈🙈🙈

Nandina 'ya nandina domestica ,cennet bambusu ya da cennet çalısı da deniyor ; gövdesi bambuya benzediği için bambu denilmiş ama bambuyla alakası yok aslında.

Pandemi döneminde hepimizin yaptığı gibi biz de fırsat buldukça bol bol doğaya kaçtık , her gittiğimiz dağda , bayırda , parkta daha önce bilmediğim farklı farklı güzellikler keşfettim ama bu kırmızı boncuklu güzele çok vuruldum. Sanırım ekim gibi gördüm ilk olarak, daha kırmızı olmamış halini hem de, yeşil gibi pembe -turuncu gibi ,yuvarlak çiçek toplarından oluşan dalları ile ,yeşil ve kırmızı yaprakları ile, ona bayıldım, birkaç dal alıp fotoğraf çekimlerim de kullandım ve sonra mutfağımda cam önüne bir vazoya koyup bir köşe oluşturdum. Uzun süre aynı renkte kaldılar, tam sonbahar renkleri ,yanına birkaç minik balkabağı da çok yakışmıştı . Sonra kasım da yine bir gün karşıma çıktı , bu sefer kıpkırmızı olmuş haliyle hem de nasıl güzel 😍😍 Ve en son aralık ayında en canlı en kırmızı haliyle bütün yemek, kurabiye, hatta bazen kahve fotoğraflarımda ve evde yılbaşı dekorasyonunda  kullandım. 

Zaman geçtikçe yapraklar renk değiştirdi boncuklarda el değdikçe düşmeye başladı biraz üzüldüm tabi , çok sevmiştim , hep gözüm görsün istedim , öyle bir sevme oldu ki ben de düşünün artık 😂😂😂 .. Derken sömestr tatilinde Bursa'ya giderken yolda bir tesiste durduk arabayı park ettiğimiz yerde arabanın önünde küçük bir çalı ..Uğur dedi ki '' bak senin ki , kırmızı boncuklu çiçek ''😍😍  Benim ki 😍😍 Kırmızı boncuklu 💓💓 Sevincimi düşünün 😂😂😂Hemen bir dal almak istedim arabaları yıkayan gence sordum. ''ya çok pardon ama bir dal alabilir miyim şu çiçekten''. '' Olur abla ama bundan değil de sen şu arkadakine git , o daha büyük , daha çok var '' dedi. '' zaten zamanı da geçiyor ''  dedi bir de ..  arka da nerdeyse 2 metre kocaman bir nandina görünce ben bir mutluyum, bir mutluyum tahmin edemezsiniz. Bizimkiler de artık bana alıştılar tabi gülüyorlar ; ben elimde bir buketle arabaya geldim , bir de özenle yerleştirdim ki zarar gelmesin.

Bu fotoğraftakiler o güzelim nandinalar ;  kırmızılıkları azaldı ama olsun o kadar dayandılar mart ayına kadar. Araştırmalarıma göre bu yuvarlak tohumlardan ekip yetiştirenler olmuş  ; bir denedim ben de bakalım tutacak mı bilmiyorum , tuttu tutmadı ,yazarım yine bu postun altına.  Yine de semtimizin çiçekçisi Hasan amcaya söyledim bulursa haber verecek yoksa bir fidancıya doğru yol alıcam sanırım. 

Çünkü ;

Nandina ; ilkbahar aylarında beyaz yıldız şeklinde minik çiçekler açıyormuş, daha sonra bu çiçeklerin yaprakları dökülüp kırmızı boncuk olan kısımlar ortaya çıkıyormuş , eylülden sonra renk değiştirmeye başlayıp turuncuya , en son aralıkta da kırmızıya dönüyormuş rengi. Her mevsimde alt yaprakları yeşil , üst yaprakları ise kırmızı renk alıyormuş, yani yeni çıkan yapraklar önce kırmızı olup sonra yeşile dönüyormuş. Düşünsenize her mevsim görsel bir şölen. Ekimden aralığa kadar olan süreci gördüm, şahane 😍 ben şimdi nisana kadar mutlaka almayı ve bu şöleni en başından görmeyi çok istiyorum. Kırmızı boncuk dediğim meyveleri de zehirli sayıldığı için yenmiyormuş ama kuşlar seviyormuş.




   



Eğer çiçek seviyorsanız bahçeniz varsa , balkonunuz uygunsa nandina yı çok seveceğinizi düşünerek yazmak, paylaşmak, tavsiye etmek istedim . Yazmamın bir sebebi de , birkaç  arkadaşım instagram fotoğraflarım da görüp nedir bu, çok güzelmiş , nerden aldın diye arayıp sorunca özellikle bir postla paylaşmak istedim , özellikle yeni yıl zamanında süslemelerde kullanılan nandinayı belki bilmeyen daha çok kişi görüp, tanıyıp sever , belki vardır benim gibi çiçek severler dedim 😍😍

Ben eğer bir bahçeniz varsa hele bol bol alın ve küme küme ekin derim 😉😉😉

Demem o ki yani kısaca ; şu hayat koşturmacasında  hem ruhunuza , hem gözünüze iyi gelecek küçük küçük mutluluklar yaratın , nandina aşkına 😉😉😉😍😍😍💓💓💓💓




Çiçekseverden hepinize sevgiyle..

Hiç yorum yok