Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri



İzmir'den Pamukkale için yola çıkmıştık ,gelmişken de Buldan 'ı mutlaka görelim demiştik. Bir  önce ki postta Buldan yazımı görebilirsiniz.
 Buldan 'da vakit geçirdikten sonra Pamukkale 'ye yol alırken  bu sefer yine hazır buralara kadar gelmişken kırmızı su yu da görelim dedik ve Karahayıt ' a uğradık..

Karahayıt kasabası Pamukkale'ye 5 km. Denizli 'ye 20 km uzaklıkta termal turizmin en gelişmiş olduğu pek çok termal otel ve apartların bulunduğu yerlerden biri. Pamukkale 'ye yaklaşırken Karahayıt tabelasını gördük devam ettik ama sonrasında yön tabelası malesef pek yok navigasyonla ya da sorarak devam edebilirsiniz.

Biz Karahayıt ' ta kırmızı su travertenlerini gezdik. 
Burasının Pamukkale travertenlerinden farkı kızıl kahverengimsi yeşil ve beyaz renklerde olması.
Kırmızı su travertenleri 58 derece sıcaklıkta çıkan termal suyun içinde ki demir sebebiyle  kırmızı rengi alıyormuş.




Karahayıt termal turizm yapmak isteyenlerin yeri diyebiliriz . Sağlıgınıza iyi gelecek termal sulardan yararlanmak için konaklayabileceğiniz alternatif çok, biz günü birlik  geçerken uğradık  kırmızı suyu gördük döndük ama anne babalarla şifalanmak için tekrar gelinebilir. Zira pek çok hastalığa faydası varmış...

Giriş te  Pamukkale Belediyesi tarafından yazılmış bilgiler ;
Karahayıt Kırmızı Su

  • Kırmızı su 58 derece sıcaklıkta mikst formda sodyum, bikarbonat, sülfat , kalsiyum, magnezyum,karbondioksit içerikli kaynaktan çıkmaktadır.
  • Kırmızı çamur ,banyo ve sarmalama uygulamaları ile vücuda uygulanabilen bölgeye özgü doğal bir çamur olup , 6,79 ph değerinde organik maddeleri , humik asit, bitumin, lignin , humin , hidrojen sülfid ve minerallerden oluşmaktadır..

Bölgenin termal suyunun iyi geldiği hastalıklar ; 

  • Kas ve iskelet sistemi hastalıkları , kronik ağrı durumları , romatizmal hastalıklar , eklem hastalıkları , bel ve boyun fıtıkları , osteoporoz , kaza sonrası operasyonlar , spor yaralanmaları , nörolojik hastalıklar , egzema, cilt hastalıkları  , hipertansiyon , diyabet, mide ülseri , ve kabızlık gibi gastrointestinal hastalıklar , kronik ürogenital hastalıklar ...




Kırmızı su alanına giriş ücretsiz.
Çok büyük bir alan değil hatta Pamukkale' ye göre çok küçük ama güzel .
Suyun çıkış yerine gelip ayağınızda suyun sıcaklığını hissettiğiniz de şaşırıyorsunuz çünkü çok sıcak. Uzun süre tutamadık çıkış noktasın da ama havuzlar da zaman geçirdik.
Yaşlı bir amca şifa olsun diye dayanıp tutuyordu ayaklarını sıcak su da ama çıktığında kıpkırmızıydı umarız kabarmaz dedik :))










Kırmızı su kil havuzları





 kırmızı su sıcak suyun çıktığı yer







sıcak suya dokunmalara doyamadık :)))





Eskiden bomboş bir araziymiş , şimdi bir tesise dönüşmeye başlamış..



 Bir de telefonun azizliğine uğramayıp hepimizi net çekebilseymişiz :)) güneşten ekran da ne yaptığımızı göremeyince yarımız fluuuuu çıkmışız hep :)))  olsun bu da bir hatıra :)))))))






Düşme kayma sonucu ıslanma tehlikeniz var mutlaka yedek kıyafetiniz olmalı yanınız da  :)) 





Karahayıt kırmızı su alanın da bir park var . Burada dinlenilebilir; ağaçların altı çok güzel ve serin Gözleme ve çay keyfi yapabilirsiniz YA DA DONDURMA :))







Karahayıt' ı da gördüysek Pamukkaleye doğru yola devam diyebiliriz ....

Hiç yorum yok