Ceviz Reçeli (Yeşil Ceviz Reçeli )


ceviz reçeli nasıl yapılır

Ceviz reçeli tarifi vermeden önce birkaç cümlem olacak kendileri ile ilgili ; zira şu fotoğraflarda gördüğünüz arkadaşlarla son bir iki aydır ciddi haşır neşiriz 😂😂😂 Hatta bu sene iki ayrı parti halinde yaptığım için biri bitip hemen arkasından öbürüne başladığımdan neredeyse  iki ay diyeyim ben daha doğru olur 😅😅😅😅 O yüzden de bir kaç kelam hakkım artık dedim 😂😂😂🙈🙈

İlk önce ceviz reçeline reçel demek büyük haksızlık olur diye düşünüyorum , çünkü ekmeğe sürüp yenilebilecek bir reçel değil. Tadıyla ,kokusuyla,  kıtırımsı ama yumuşak  kıvamı ile , farklı, eşsiz, başlı başına şahane bir tatlı aslında. Hatta bence illa reçel diyeceksek dünyanın en aşamalı, en zahmetli ama yiyebileceğiniz en ilginç ve en güzel reçellerinden biri diyebilirim.

Yapımı kolay aslında ama oldukça uzun ve detaylı , yani süreç biraz meşakkatli . 😅😅😅
Önce soy, 20-25 gün boyunca her gün sabah akşam suyunu değiştir, kirece yatır, kaynat ,soğut ,tekrar kaynat ( bu 3 kere ) ,delikler aç, suyunu çıkar , şerbetin kıvamı ,karanfili derken yapımı epey uzun ama yemesi de ayrı hoş .. 😍😍 
Reçel oluncaya kadar eller kınalı gezmesi de cevizin bonusu 😂😂
Haa bir de süre bitene kadar tatile gitmek ,şehir dışına çıkmak yok; çıkacaksanız da bir komşunun , yakının devam etmesi lazım 😬😅

Bu yüzden size ceviz reçeli yapıp yediren  ikram edenleri çok çok sevin olur mu 😍😍🙈🙈🙈
Hatta bir de bol bol fotoğraf çekip blogunda  paylaşmışlarsa da hoş görün; hangi fon da daha iyi , hangi açıda daha iyi oldu gibi, karar verememelerini de geçirdikleri uzun , zor sürece bağlayın 🙈🙈😂😂😂 Son gün dağılmışlardır çünkü 😜😜

Aman şöyle uzun ,aman böyle zor diye anlatıyorum da gözünüz korkmasın yine de ,şöyle de bir gerçek var ; her yıl reçelin son günü ''yok artık seneye yapmam, hazır alırım ,gerçekten bu sondu ,cevize de bana da eziyet yahu '' desem de mayıs ayı sonu haziran başı gibi Uğur'a ''bana ceviz bulabilir misin '' diyorum🙈😍 
Öyle bir şey işte. 💗
Evde olsun istiyorsunuz  💗💗 Kahvaltı da ,kahve yanında, hatta gece tatlı krizlerinde 😍😍
İyi bir ceviz reçeli yemiş olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır biliyorum.. 
Kim bulmuş, nasıl akıl etmiş cevizden reçeli bilmiyorum ama çok iyi etmiş 💗💗 Uğraştırıcı ama değer..

ham ceviz reçeli



ceviz reçeli püf noktaları


Gelelim görenlerin ilk önce ''bu ne ki böyle ''dediği yedikten sonra ''yok artık çok iyiymiş'' dedikleri bu mükemmel lezzetin tarifine ;

Ceviz reçeli tarifi ( ham ceviz reçeli ya da yeşil ceviz reçeli ) :
Malzemeler :

  • 1 kg ceviz 
  • 1 kg. toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • 5-6 adet karanfil
  • yarım limon suyu
  • kireç kaymağı 
Hazırlanışı :
  • Yeşil cevizlerin kabuklarını tamamen incecik soyun. Su dolu kabın içine bırakın.
  • Kovalara cevizlerin üstünü geçecek kadar su doldurun, 20 ile 25 gün arası her gün sabah akşam suyunu değiştirin, cevizleri akan suda ovalamadan yıkayıp yeni suya koyun. Bu işlem cevizlerin acısının çıkmasını sağlıyor.
  • Bu süreçte yeşil cevizler kararmaya başlayacak. Her gün suyu değiştikçe acısı çıkacak cevizler koyu renk alacak suyu da ilk günler koyuyken gittikçe berraklaşacak , ta ki koyu renk olan su duru bir su olana kadar işlem devam edecek. Duru su olduğunda artık tamamdır diyebilirsiniz. Süre daha az da olabilir cevizlere göre.
  • Duru suyu gördüğünüz de kireç kaymağını hazırlayın.
  • Hazırlanan kireç kaymağında cevizleri bir gece bekletin.
  • Ertesi sabah cevizleri bol su ile 2- 3 kez yıkayın.
  • Cevizleri bir tencere de 5 dk. kaynatıp süzüp soğuk suya atın ve akan soğuk suda yıkayın soğusunlar. tekrar 5 dk. kaynatıp soğuk suya atın. Bu işlemi  3 kere yapın. dış kısmında ki siyah kısmın eriyip gitmemesi ve cevizlerin buruşmaması için gerekli . (Zaman kaybetmemek için 3 ayrı tencere de su kaynatabilirsiniz )
  • 3. kaynatmayı 20 dakika yapıp soğuk suya atın, suyunu süzüp her cevize bıçakla ufak kesikler atın , alt ve üst kısmından da kürdanla ya da şişle delin ve kırmadan çatlatmadan hafifçe cevizi sıkın, içinde ki suları dışarı çıksın ,hatta hafifçe sallayın. İçeride suyun kalmaması önemli hem şerbeti güzelce içine çekmesi için hem de şerbeti içine girmemiş içinden su çıkan bir ceviz reçeli yememeniz için .
  • Cevizler bu aşamadan sonra yumuşamış ve artık reçel olmaya hazır duruma gelmiş oluyor. 😍😍😍 Olur da  yumuşamamışlarsa bir 10 dk. daha kaynatabilirsiniz. ( büyüklerse son kaynatma süresini duruma göre uzatabilirsiniz.
  • Su ve şeker ile şerbet hazırlayın, kaynayıp koyulaşmaya başladığında cevizleri ve karanfilleri içine atın. Şerbetin kıvam almasıyla ocağı kapatmadan 5 dk.önce limon suyunu ilave edin. 5 dk. daha kaynatıp ocağı kapatın.
  • Pişirdiğiniz tencere de soğumaya bırakın. (kapağını kapatmadan tülbent vs. ile örterek )
  • Ertesi gün cevizleri alıp şerbeti tekrar kaynatın , kıvamı tamamlandığında cevizleri içine atıp birkaç dakika kaynatıp soğumaya bırakın.
  • Tamamen soğuduğunda cam bir kaba koyup buzdolabında muhafaza edin.
  • İsterseniz minik minik kavanozlara koyup sıfır kapaklarla sıkıca kapatın. Işık almayan serin bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde rahat 1 yıl dayanıyor.
Vee  ohh bitti ... Şimdi tadını çıkarın.. Afiyet olsun.. 💗💗💗💗

Ceviz reçelinin püf noktaları :

  • 1 kg cevizin adet sayısı nedir derseniz ceviz büyüklüğüne göre değişiyor. Benim ilk yaptığım partideki cevizlerin bir kısmı çok minikti ,147 adet 1 kg geldi. Daha irice olanlar 64 adet 1 kg geldi. Ölçebilirseniz büyük kolaylık olur.
  • Yeşil ceviz ağaçtan toplanırken cevizden küçük erikten büyük boylarda olması idealdir. 
  • Ve mutlaka toplarken cevize kürdan batırın eğer kürdan öbür tarafa çıkıyorsa reçel için uygundur , kürdan ilerlemiyorsa içi  kabuklanmaya başlamıştır , reçele uygun değildir. Ben bunu öğrendiğimde sevgili arkadaşım Füsun benim için bahçesinden bir torba yeşil ceviz toplamıştı.Tarifte de o zaman böyle bir ayrıntı olmadığı için ben de bilmediğimden ,duymadığımdan ilk yaptığım cevizler de şansıma reçele uygun olunca 2.yıl artık reçeli yeme aşamasına geçince durumu farketmiş ve kulağıma küpe olmuştu. İçi birazcık kabuklanmıştı ,sadece bir kısmı yenebilmişti. Yani kürdanla test şart arkadaşlar.😬🙈😂
  • Soyma işlemini yaparken mutlaka eldiven kullanın, iki eldiven üst üste takmama ,yarım saatte bir değiştirmeme rağmen yine de cevizin rengi elime geçti. Detay fotoğraflarda görebilirsiniz 😂
  • Daha sonra kullanmayacağınız atabileceğiniz bir kap kullanın ,cevizin rengi kaba geçiyor ve çıkmıyor. Ben 5 kg lık şeker hamuru kovaları kulandım, büyük boy yoğurt kovaları da aynı işi görecektir. Kovalar güneş görmeyen serin yerde kapaklı bir şekilde durmalı . Yaşadığınız yer sıcaksa özellikle dikkat edin sıcakta küflenme yapabilir.
  • 20-25 gün süre uzun gibi gelebilir ama kısa sürede yapılanların tadı ile  uzun süre de yapılanların arasında müthiş fark var. ( test edildi 😅😅 ) Kısaca duru su çıkana kadar işleme devam edilmeli. 
  • Aslında bence cevizden cevize de değişiyor bu durum .daha kısa süre de de duru suyu görülebiliyor. çoğunluk 20 gün ama 17 de yada 25 te de duru suyu olabiliyor .duruma göre hareket edin.
  • İlk ceviz reçelimi 2014 yılında yapmıştım internetten aldığım bir tarife göre. 26 gün bekleterek hazırlamıştım. Sonraki yıl denemek için daha kısa süre de 10 günde yaptım ama aynı tat olmadı acılığı vardı. O yüzden ben 20 -25 gün arasında değişen duru suyu görme süresini baz alıyorum kendime.  7 gün, 8 gün , 10 gün, 15 gün su değiştirme işlemi yapılan tarifler de var .dediğim gibi ben deneme yanılma bulduğum ilk tarif ile yıllardır devam ediyorum.  

    
Yeşil ham cevizler

   
Dış kabuğu incecik soyulmuş hali ve 2 kat eldivene rağmen boyanan eller ( her iki el bu arada 🙈 )
                                      
İlk gün yeşil cevizlerden yavaş yavaş kararan cevizlere

   

   
Kaynatma aşamaları


İri zeytin boyunda minik ceviz reçellerim😍😍



                 




ceviz reçeli nasıl yapılır
Daha iri cevizlerden yaptığım ceviz reçelim😍😍
İkisinin de tadı, kokusu, bıraktığı his aynı 💗💗💗 Tek fark minik olanlardan bir tane yetmiyor bir tane daha bir tane daha oluyor 😍😍





Bu çok özel bir fotoğraf benim için paylaşmak istedim. Bu üstte ki fotoğrafı bana Amerika'dan canım Ebrum gönderdi.💗💗 bir ay önce ilk parti yaptığım reçellerin fotoğraflarını çekerken aramıştı. Ceviz reçeli fotoğrafı çekiyorum deyince ''yaa Reis görmesin, daha akşam bahsettik senin ceviz reçelinden'' dedi. ''ahh'' dedim keşke hemen gönderebilseydim . 
Bu fotoğrafı da 2014 'te İzmir 'e bize geldiklerinde kahvaltı da Ebru çekmiş o zaman , gönderdi hemen, süpersin dedim ben de ilk defa o gün gördüm😍😍 ..
Reisin hakkını ayırdım bu arada kısmet belki gelirsiniz Ebrucum💗💗


Ve bu altta olan son fotoğraflarıda 2014 temmuz da çekmiştim blogta tarif paylaşmak için . 
İşte hayat bazen yapmayı çok istediklerimizden türlü sebeplerden alıkoyuyor bizi . O gün bugünmüş demek ki.. Onları da arşivden çıkardım. Kendime hatıra olsun o kadar çekmişim paylaşayım dedim ..😍🙈🙈
Dilimleme stilini de bu yıl çektiklerimden farklı yapmışım 😍 belki sizlere de fikir olur 💗💗



Sağlıkla , afiyetle kalın.. 💗💗💗💗
Ceviz reçeli mutlusundan yazıyı sonuna kadar okuyan herkese teşekkürler , sevgiler 😍😍

Hiç yorum yok