Browni Kurabiye ( fudgy browni kurabiye )


2021 ' in ilk paylaşımı ile herkese merhaba 😍😍
Diliyorum ; hepimiz için sağlıklı ,huzurlu ,mutlu ,bereketli ,şanslı ,sevdiklerimize sarılabildiğimiz, özlemlerimizin bittiği, tutkularımızın peşinden gittiğimiz, hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz, şahane bir yıl olur.
Benim tutkum ; mutfak biliyorsunuz, hayatım mutfakta geçiyor desem yalan olmaz. Yaptığım pastalar ve kurabiyeler arasında blogum için tarif hazırlamak ,fotoğraf çekmek ise ayrıca en büyük tutkum ve hayalimdi. Geçen yıl pandemi ile beraber yıllardır ertelediğim bloguma zaman ayırabilip, yeniden paylaşımlar yapmaya başlamakla, hayalimin ilk adımını gerçekleştirmeye başlamıştım.
Daha iyi olabilmek için eksik olduğum konularda eğitim almaya başladım, 2020 ' de kendim ve blogum için  fotoğraf eğitimi almak attığım en iyi adımlardan biri oldu , çok şey öğrendim,daha da öğreneceğimi umuyorum. 
Diliyorum  ; bu yıl blogumda daha aktif olup ,daha çok tarif, daha çok fotoğraflarla sizlerle olurum.
İşin enteresan tarafı da fotoğraf eğitimi alana kadar çekmiş olduğum fotoğrafları şimdi çok acemice buluyorum. Bu iyiye işaretmiş😍 elbette daha çok yolum var onu da biliyorum ama artık yeni fotoğraflar çekip paylaşmak ta başka bir hedefim oldu. Kıyamadığım fotoğraflarımı da arada mutlaka paylaşıcam elbette haksızlık etmeyeyim kendime o kadar değil mi 😉😉😉..
Yılın ilk tarifi çok sevdiğim browni kurabiye olsun istedim; aslında fudgy browni cookies ya da brownies deniliyor, asıl adı bu. Kısaca hem browni kek hem de kurabiye , içi yumuşak kek kıvamlı dışı kurabiye olan bu browni kurabiye çikolata tutkunlarının bayılacağı bir lezzet..  Daha önce nutellalı browni sandviç kurabiye olarak  tarifi paylaşmıştım, o tarifin sadece un miktarında biraz değişiklik yaparak, biraz daha kalın olarak yukarı da fotoğrafta gördüğünüz kurabiyeleri hazırladım.

Çok yazdım hemen tarife geçiyorum.


Browni kurabiye ( fudgy browni kurabiye ) :
Malzemeler :
  • 70 gr. tereyağ
  • 240 gr. çikolata (120 gr. beyaz çikolata +120 gr. bitter çikolata ) (beyaz yerine sütlü çikolata da kullanabilirsiniz)
  • 2 yumurta
  • 120 gr. esmer şeker
  • 120 gr. un
  • 2 çay kaşığı vanilya
  • yarım çay kaşığı karbonat
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
Hazırlanışı :
  • Tereyağ ve çikolatalar benmari usulü eritilerek, homojen bir hale gelene kadar karıştırılır.
  • Toz şeker ve yumurtalar mikserde birbirine iyice karışıp renk değiştirene kadar 2 dk. çırpılır.
  •  Yumurtalı karışıma erittiğimiz çikolatalı tereyağlı karışım ilave edilir. 1 dk. daha çırpılır.
  • Ayrı bir kapta eleyip birleştirdiğimiz un, vanilya, kabartma tozu ve karbonat karışıma ilave edilir. 2 dk. daha mikser de karıştırılır.
  • Kabın üzeri strechlenerek buzdolabında bir saat bekletilir.
  • Bir saatin sonunda hafif sertleşmiş olan karışımdan dondurma kaşığı yardımı ile alınıp yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.  
  • Tepsiye aralıklı dizmeyi unutmayın, 2-3 kat genişleyecekler, dondurma kaşığını büyük kullanmışsam bir tepsiye 5 adet, küçük boy kullanmışsam 8 adet koyuyorum.
  • Önceden ısıtılmış  150 derece de turbo fanlı fırında kurabiyeler 10-12 dk. arası pişirilir.
  • Kabarmış ama pişmemiş gibi görünecek, yumuşak görünümde olacak merak etmeyin, durdukça pişmesi tamamlanıp, sertleşip çatlaklar da iyice belirginleşecek .
  • 5-10 dakika sonra soğuyunca tepsiden alabilirsiniz.
Afiyet olsun. 💗💗💗💗

Browni kurabiye için püf noktalar
  • Tarifin malzeme ölçüleri önemli, değişmemeli ,mutlaka tartı kullanılmalı ; bardak ,kaşık ölçüsü vermedim, biri az bir çok olursa kurabiye görünümü değişiyor,  tecrübe ile sabit😅😅
  • Mikserde karıştırma süreleri az evet ama 2 dakikayı aşmayın, çatlamıyor.
  • Kullandığınız çikolatanın bitter oranı çok yüksek olmasın, acı olmaması için , % 54 kakao oranı olan çikolataları tercih edebilirsiniz.
  • Dondurma kaşığı yok ise 2 yemek kaşığı ile de yapabilirsiniz.
  • Bu fotoğraflarda ki kurabiyeler için dondurma kaşıklarının küçük olanını kullandım 3,5 cm olanı. daha da büyük olsun derseniz diğer 4,5 cm. olan büyük dondurma kaşıklarından da kullanabilirsiniz.
  • Dondurma kaşığı ile tepsiye koyduktan sonra müdahele etmeyin., sadece tepsiye bırakın.
  • Esmer şeker yerine beyaz şeker kullanılabilir ama esmer şeker daha çok nem verir, browni kurabiye için de bu önemli.
  • Pişme süresine sadık kalın . 10 -12 dk arasını geçmeyin. kabarmış ama dokunduğunuz da yumuşak olan bir görünümü olacak .tam fırından çıkarmanız gereken hali bu. Aşağıda video da bu anlatımı göreceksiniz. Eğer daha pişmemiş, biraz daha kalsın derseniz fırında durdukça ve fırından çıkınca da iyice sertleşen bir kurabiye olacaktır.
  • Soğuyana kadar en az 5-10 dk. tepsiden almayın, dağılır.
  • Tereyağ yerine margarinle de denedim bir arkadaşım için ama başarılı bir sonuç alamadım,bu da ayrı bir bilgi olsun..
  • Kısaca malzemeye ,ölçüye , süreey ve detaylara uymanız gereken çok teknik bir tarif; zor gibi görünüyor ama aslında çok kolay ve pratik ,bir o kadar da tekrar tekrar yapmak isteyeceğiniz efsane bir lezzet. 💗💗💗





Bu fotoğrafı da özellikle paylaşmak istedim aynı kurabiyeler ama farklı çekimler ,benim için önemi büyük💗💗 Yılbaşı günü instagram da @nefiskokulutarifler sayfamda paylaşmıştım.
Sevgili @aydanüstkanat ın düzenlediği #aydanlakışteması yarışması için 😍😍 
Aydan hanıma ne kadar teşekkür etsem azdır katıldığım son birkaç etkinlikle ben de yarattığı değişiklik için..
Aydan hanımın, mutfak aşkı olanlarda etkinliklerle yarattığı öyle bir enerji var ki , o kadar şahane ki .  Bir kere ciddi ciddi düşünüyorsunuz ,yaratıcılığınızı zorluyorsunuz ,müthiş bir terapi ,acayip bir enerji veriyor insana.💗💗
Ne yapabilirim, nasıl bir fotoğraf olmalı diye düşünürken, bir şeyler tasarlayıp fotoğraf çektikten sonra, kendimi iyi bir iş çıkarabilmek için zorlarken, adım adım da olsa kendi çapımda ne kadar yol aldığımı da görüyorum. Uzaktan da olsa kendimizi geliştirmemiz için bir fırsat sunuyor aslında Aydan hanım.💗💗 İşte ben bu yüzden son dakika bile olsa hep katılmaya çalışıyorum. 
Daha değil biliyorum çok çok yolum var ama belki bir gün kazanabilirim di mi ? ne dersiniz olur mu acaba 😍😍

Bu kış temalı fotoğrafın benim için önemi büyük dedim ya . Demek istediğim de şu aslında; 
Bana iyi gelen bir şeyi yapıyorum ben , mutlu oluyorum, ve ben mutlu olunca etrafımdakileri de mutlu ediyorum. İşte bunun farkına varmak en önemli olan .. Kendine iyi geleni bulup peşinden gitmek, bir dolu günlük koşturmacalar arasında bir şekilde fırsat yaratmak. Öyle değil mi ? 
O zaman hayal etmeye, tutkuların peşinden gitmeye, gelişmeye ,bakış açılarını değiştirmeye daha çok devam etmek lazım ..
Devam eden işlerimizin yanında mutlaka tutkulara yer açmak lazım bunun için de zaman yaratmak lazım ve bu da isteyince oluyormuş gerçekten.. 
Kısaca bana, sana, bize ne iyi geliyorsa onu yapalım biz... 
Benim tutkum mutfak ve fotoğraf ; terapi gibi mutluluk veren....
Bu güzel duygunun bir kere daha farkına varınca sizlerle de paylaşmak istedim hissettiklerimi ..
Peki ya senin ? desem ... Nedir tutkun diye sorsam ?..  Ne dersin ?
Hadi yazın bana belki başka kalpler içinde ilham olur yazdıklarınız 💗💗💗💗


Unutmadan ;Browni kurabiyeyi fırından çıkardığımızda bu şekilde olmalı , 
videoyu mutlaka izleyin.👇👇👇

tkunl



 

9 yorum

  1. Temizlik yapmak😊😊😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh temizlik tutkusunun verdiği o hissi iyi biliyorum.. 😍😍 temizlik ve düzen büyük mutluluk 💕💕

      Sil
  2. Tutkum:dekarasyon yenileme diyeyim bende son zamanlarda iyice merak sardım😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika 😍😍 Benim de mutfakta bir köşem var cam kenarında ufak değişikliklerle bazen mevsime göre ,bazen o an ki ruh halime göre çiçek ya da objelerle değiştiriyorum görünümünü.. mutluluk köşesi gibi bir şey oluyor bana baktıkça iyi gelen 💖💖💖💖

      Sil
  3. Aslinda dusundumde su hayat kosturmasinda hicbirseyi kendim icin tutku haline getirmemisim. Aslinda insan kendini mutlu etmek.icin birseyler yapmali en basta. Ama ben hep baskalari icin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunlukla hepimiz aynı şeyi yapıyoruz aslında , kesinlikle insan önce kendini mutlu etmeli , zaten sonrasında çevrende herkes senden gelen enerjiden dolayı mutlu oluyor. Belki bunu fark ettikten sonra bugün ilk adımı kendin için atabilirsin, en sevdiğin ne varsa yapmaktan keyif aldığın. Bir düşün,eminim vardır farkında olmadan aslında sadece zaman ayıramadığın. Yoksa bile mutlaka sana iyi gelecek bir tutkuya dönüşecek bir mutluluk sebebi bulabilirsin ve insan isteyince bir şekilde zaman da bulabiliyor 💖💖 unutma ki ; önce sen...

      Sil
  4. Tutku... ne güzeldir ilk kez gittiğin yerlerde kafa dengi insanlar ile her köşe başında gördüğün güzelliklerin heyecanını yaşamak💗 bu duyguyu hep yaşamak istemek tutku değildir de nedir😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa Semacım nasıl güzel bir histir o tahmin edebiliyorum umarım çok yakında yine eskisi gibi geziler,seyahatler yapıp o hissi yeniden yaşarsın, yaşarız hepimiz 💖💖💖

      Sil
  5. Tutku... ne güzeldir ilk kez gittiğin yerlerde kafa dengi insanlar ile her köşe başında gördüğün güzelliklerin heyecanını yaşamak💗 bu duyguyu hep yaşamak istemek tutku değildir de nedir😊

    YanıtlaSil