Fasulye Diblesi (Dible)


DİBLE TARİFİ

Herkese merhabalar,

Nasılsınız? Umarım herkes iyi ve sağlıklıdır. Ben yine çok uzun bir ara vermişim istemeden. Tariften önce biraz yazmak istedim.

Paylaşımlarıma çok uzun aralar verdiğimin farkındayım, ve bunun farkında olmakta acayip bir stres yaratıyor  aslında ; ve ben gerçekten 2 yıldır çok özlüyorum sık paylaşım yapabildiğim zamanları. Enteresan bir şekilde olmuyor , oturamıyorum pc başına. Hep bir koşturmacam var . Fotoğraf çekmeye devam ediyorum , notlarımı alıyorum, hatta bazen özenerek kompozisyon hazırlayarak fotoğraf çekebiliyorum zamanım varsa ,  bazen de ah bu çok güzel, çok lezzetli deyip iki arada bir dere de zamansızlıktan, koşturmacalardan, hızlıca hemen sadece tabağı ya da yakın çekimle yemeği çekiyorum. Bazen bu acele çekimlerin daha bir iyi etkileşim aldığını da düşünüyorum çok enteresan bir şekilde , mesela benim hızlıca çektiğim tek kare fotoğrafı olan  yumurtasız tavuk suyu çorbası tarifim açık ara en çok okunan tarifim son yıllarda. İşte bu ; Fasulye diblesi de onun gibi hızlı çekimlerden biri oldu . Son çektiğim fotoğraf olunca da , hemen paylaşmak istedim ; pazarda taze fasulyeler bitmeden, ben de yazmak için güzel bir boşluk yakalamışken, belki siz de denersiniz dedim . Ve belki beni de bloguma geri dönüş için hızlıca motive eder 😊😊

Geçenlerde arkadaşım Peteğe uğramıştım Bostanlı ya gidince , zamanım da o gün nasıl dar Petek ' ten bir paket alıp çıkıcam hemen , uzun zamandır da görüşememiştik, kahvelerimizi içtik, ve  dedim, '' ben kaçayım, şu şu işlerim var ,anca yetişirim her şeye'' , ''yaa ,  hayır'' dedi ,  ''Ben sana yemek hazırladım, sabah dible pişirdim , ye öyle git'' ,  '' Kalamam gerçekten'' dedim. Ama ''yanıma koyabilirsin ,eve gidince yerim''  😍 Koydu bir kavanoza . Deli bir koşturmacanın sonunda eve geldiğimde yedim. İlk defa yediğim bir yemekti. Şahaneydi, nefisti .. Kalanı da akşama bizimkilere servis ettim yemekte, bayıldılar . Özellikle zeytinyağlı soğuk lezzetleri sevenlerin bayılacağı bir tat gerçekten. Bu Dible nin özelliği de domatessiz sade olması.

Pazar da güzel taze fasulyeleri görünce aldım hemen Peteği aradım dedim ;  ''bana Dible tarifini verir misin 😊'' ''çok kolay ''dedi hemen anlattı . Gerçekten çok kolaymış.

Dible yi ister ikisi bir arada taze fasulye ve pilavı birlikte akşam yemeği olarak düşünün ,isterseniz de yancı olarak, sıcakta yenilebilir ama biz soğuk olarak daha çok sevdik. hatta kavanoza koyup işe de okula da götürülebilir.

Fasulye Diblesi tarifi
Malzemeler :
  • 1 kg taze fasulye
  • 1 kahve fincanı pirinç 
  • 1 kuru soğan
  • yeteri kadar su (tarifte anlatıyorum neden bu şekilde )
  • tuz
  • karabiber
  • yarım çay bardağı zeytinyağı ( (isteğe bağlı azaltıp çoğaltabilirsiniz zevkinize göre )
Hazırlanışı :
  • Yıkanmış , ayıklanmış taze fasulyeleri minik minik doğrayın; ister verev, ister düz.
  • Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağı ile kavurun.
  • Üstüne taze fasulyeleri ekleyip 2-3 dk. birlikte kavurmaya devam edin ve taze fasulyelerin üzerini geçmeyecek kadar su ilave edip, tuz ve karabiberi de ekleyip pişmeye bırakın. Ara ara kontrol edin, pişmemiş ise sıcak su ilavesi yapın azar azar.
  • Fasulyeler yumuşayıp piştiğinde pirinçleri ekleyin. Bu esnada fasulyenin suyu çok azalmışsa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Pirinçler piştiğinde ocağı kapatıp ,demlenmeye bırakın, bekledikçe soğudukça nefis bir lezzet oluyor.
  • Sulu bir yemek değil o yüzden suyu gerektikçe kontrollü bir şekilde ekleyin.
Fasulyeler tezgahlar da bitmeden  bir deneyin derim , çok seveceksiniz eminim .

Bir de çiçek gibi insanlar olsun hayatınız da varlığına şükrettiğiniz, iyi ki dediğiniz 💗💗 
Canım Petek çim teşekkür ederim çok ama çok , kavanoz için, tarif için ,dostluğun için 🙏🙏
Daha sık yolumu düşürücem söz ,senden öğrendiğim , öğreneceğim çok şey var hayata dair, hep şükrettiğim🙏 ve şahane mamalar da yanında hep bonus 😍😘😘😘😘😘

Dilerim ;
Çiçek gibi dostlarınız , güzel ve iyi insanlar olsun hep hayatınızda.

Afiyet olsun ..
SEVGİYLE..


Şermin
💗💗💗💗
 


Hiç yorum yok